Historik – tapetserarverktyg

Standard

Hittade den här länken när jag googlade: Tapetserarverktyg


Det kan tyckas Självklart att en tapetserare är den som hänger upp tapeter och att därför tapetserarens verktyg är klisterpenslar, skärklossar och sockelskärare. Men så är inte alls fallet. En tapetserare – ordet kommer av franskans tapisseri, som betecknar bildvävnad och broderi är nämligen den hantverkare som stoppar, klär och klär om möbler, tillverkar dynor och madrasser, ordnar gardinuppsättningar med mera. Därför är verktygen bland annat speciella hammare, tänger, häftpistoler, saxar, knivar och nålverktyg av skilda slag, så kallade tapisseri eller tapetserarverktyg.

På 1600-talet började våra förfäder tröttna på att sitta på kuddar och dynor som aldrig låg stilla och som tämligen snabbt plattades till och blev knöliga. Följden blev att man började byta ut de lösa kuddarna mot fasta stoppningar. Därmed föddes också en ny hantverkstradition, tapetserarens, som under de närmast följande århundradena skapade boende-
komfort för herremän och andra burgna folkgrupper.

Som alltid ökade kravet på lyx. Stoppningsmaterial som renhår, ormbunkar, hö och vitmossa byttes ut mot halm och tagel, som i sin tur ersattes av modernare och ännu mjukare material. Under slutet av 1800-talet blommade tapisserikonsten som aldrig tidigare. Man stoppade och klädde in elegantare möbler så att bara stolsbenen syntes. Till och med dessa doldes ofta av vackra fransar.

På den tiden var tapetserarna också ett mycket ansett hantverksskrå. Det är det i och för sig fortfarande, även om det i sin traditionella roll endast finns kvar som en rest från en gången tid. Såväl möbelstoppning som bland annat tillverkning av madrasser och heltäckningsmattor har ju tagits över av industrin.

De tapetserare som yrkesmässigt lever kvar ägnar sig främst åt renovering av gamla möbler, men jämsides med denna professionella verksamhet har tapetserarkonsten utvecklats till en betydande gör-det-själv och hobbyverksamhet. För närvarande är ju alla inställda på att bevara gamla stilmöbler och eftersom kvaliteten på äldre möbler ofta är mycket hög kan det vara värt att förse till exempel soffor och fåtöljer med ny stoppning och ny klädsel.

Eftersom man ofta kan använda den gamla klädseln som mall när den nya ska klippas ut, är detta arbeten som de flesta kan ägna sig åt.


Det är ingenting som säger att du för ett speciellt tapisseriarbete behöver alla de verktyg som redovisas på bilden. Förteckningen är så pass fullständig att du bör klara dig i de flesta situationer: häftpistol (1), stiftapparat (2), halvrund fil (3), magnethammare (4), stifthammare (5), gummiklubba (6), sadeljordsspännare (7), stift- eller klammerutdragare (8), hovtång (9), ändavbitare (10), mindre sax (11), tapetserarsax (12), lädersax (13), universalkniv med utbytbara blad (14), industrirakblad (15), kroknålar (16), prim (17), dubbelspetsig nål (18), tapetserarnålar, det vill säga kraftiga knappnålar (19), syl (20), tumstock (21), måttband (22), skräddarkrita (23), spritpenna (24) och symaskin.

Genom att ropa in renoveringsobjekt på auktion och sedan byta ut slitna stoppningar och klädslar kan till exempel unga familjer för en måttlig penning bygga upp ett både kvalitets och utseendemässigt förnämligt möblemang.

Tapisserikonsten är inte lätt, men om man verkligen går in för att vara noggrann, inte arbeta under hets och använda lämpliga verktyg och material av hög kvalitet, kan vem som helst bli en skicklig tapetserare. Det gäller bara att våga försöka.

Om man bortser från symaskinen är de verktyg man behöver tämligen enkla och inte heller särskilt dyrbara. På bilden ovanför får du veta mer om vilka verktyg som behövs.

Specialverktyg eller goda ersättningar

Att gå på jakt efter traditionella tapisseriverktyg är ingen lätt uppgift. Bland småhusägarnas vanliga verktygshandlare kammar du noll. Hos dem har sällan någon ens hört talas om tyska tolknubbs-hammare, franska halvmåneknivar, stickarder och primarer.

Dessbättre kan du ändå skaffa vad du behöver för att klara av ett tapisserijobb. Dels kan du höra dig för hos de tapetserarverkstäder och serviceföretag till dessa, som finns i telefonkatalogens gula sidor, dels kan du i stor utsträckning använda olika ersättningsverktyg.

Det finns tämligen gott om det man kan kalla ersättningsverktyg. Det gäller bara att hitta dem och använda de beteckningar som gäller idag. Ett uppslagsjärn har du sannolikt inte hört talas om. Så heter nämligen en vanlig stiftutdragare på tapetserarnas språk.

Är du till äventyrs lycklig ägare till äldre tapisseriverktyg gör du klokt i att använda dem, men samtidigt värda dem ömt. En del av dem är eller kommer att bli klenoder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s